HEM ¦ NYHETER¦ KOMMANDE ¦ DOWNLOAD ¦ PROJEKT ¦ KONTAKT ¦ BILDER

VÄLKOMNA TILL DATORBYGGET

 

DEL 1 - DATORDELAR

 

Här kan ni följa mitt bygge av min nya dator som jag gör 2012.

 

Det kommer även att finnas tips för er som vill veta vad man bör tänka på om man vill bygga en speldator. Tänk på att ev. priser kan skilja sig från tillfället när detta skrivs och du läser det.

 

Datorbygget har jag tänkt på i över ett år. Jag visste att min gamla dator inte höll måttet längre. Programmen för att bygga scenerys börjar kräva mer och mer datorkraft och datorn gav mer och mer protester. Så det var dags att bygga en dator som hade kraft att göra allt och lite till och dessutom ha prestanda för att räcka i några år framöver.

 

Jag kommer att dela upp den här presentationen i tre delar.

 

I första delen berättar jag dels genom mina åsikter och erfarenheter av grundligt forskande och informations samlande. Men även genom ett flertal filmer där jag tycker att man får riktigt mycket kunskap om de olika datordelarna och andra saker.

 

I del två kommer jag beskriva själva byggandet med text och bilder, och i den tredje och sista delen kommer jag skriva om installationen, överklockandet och till sist de olika prestanda i olika benchmark program. Där får vi alltså svar på hur bra datorn blev.

 

____________________________________________________________________________________

SNABBLÄNKAR TILL DE OLIKA SIDORNA (klicka på texten)

 

 

* FÖRSTA DELEN. Välja ut datorkomponenter

 

* ANDRA DELEN. Datorbygget

 

* TREDJE DELEN. Överklockning och benchmarkresultat

 

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

Det först man bör göra är att skriva upp en lista över de delar som behövs i den nya datorn.

 

Processor

Processorkylning

Moderkort

Grafikkort

Minne

Hårddisc

Nätaggregat

CD/DVD reader/burner

Datorchassi att bygga allt i.

Nya fläktar till chassit

 

Innan vi sätter igång med letandet efter datorkomponenterna så tar vi en lektion i "flaskhalsar",

något som är bra att veta vad det är och som man verkligen bör undvika i en dator. Så vi låter Linus på NCIX förklara detta för oss. Linus kommer ni se en hel del på den här sidan, men även Tiny Tom Logan

från Overclock3D eller OC3D som det förkortas. Men nu, över till Linus. . .

 

 

 

 

 

____________________________________________________________________________________

 

 

PROCESSOR

 

Om man tittar i toppen av processorutbudet från Intel så finns det 4st processorer som sticker ut över allt annat.

De är indelade i två familjer beroende på vilken socket de har.

Dels har vi socket-1366 och den nya socket-2011

 

          Socket-1366                                                       socket-2011

Intel i7 980X Extreme Series                              Intel i7 3930X Extreme

Intel i7 990X Extreme Series                              Intel i7 3960X Extreme

 

Nu pratar vi 3.33GHz och 3.42GHz i grundhastighet, 6 processorkärnor med hyper threading vilket gör att datorn ser 12 kärnor. Med en överföringshastighet på hela 6,4 GB/sekund så är det riktigt potenta processorer. De är dessutom helt upplåsta för överklockning, vilket gör att man med bra kylning kan komma upp i 5 GHz. Finns även tokstollar som med hjälp av flytande kväve som kylning kommer upp i 7-10 GHz, men det är ju bara under tester. 

5 GHz kan man köra med konstant med en riktigt bra vattenkylning. Det talar ju lite om vilka monsterprocessorer detta är. 

 

Visst var det frestande att sitta och drömma om en sådan processor, men med en prislapp runt 10.000:- så hade jag ingen som helst plan på att köpa någon av dem.

 

Men så en dag dyker jag av en händelse på en hemsida där man rear ut en i7 980X. Med nästan 45% rabatt var det inte längre någon tvekan utan jag slog till direkt då det endast fanns en processor i lager.

Jaha....nu vad processorvalet gjort, nästa steg blev att ordna ett moderkort med socket-1366.

 

 

Skriftlig presentation av i7 980X kan ni finna >> här <<

 

 

Presentation Intel@ i7 980x Extreme Edition

 

Här ska jag även ge er ett riktigt bra tips. Om man nu inte vill betala dessa summor för en riktigt snabb processor så har Intel tagit fram flera riktigt kanonbra och billiga processorer som är helt upplåsta för överklockning.

 

För socket 1155 finns

Intel® Core i5-2500K Processor

Intel® Core i7-2600K Processor 

Intel® Core i7-2700K Processor

 

de här kan man med lätthet gasa upp till 4.5-5.0 GHz och kostar runt 2500:-

 

För socket 2011 finns Intel® Core i7-3930K Processor och även den här springer på upp mot 5.0 GHz

för endast en prislapp runt 4500:-, alltså halva priset av en 3960x

 

Här kommer lite filmer och presentationer av dessa processorer.

 

Skriftlig presentation av Intel® Core i5-2500K Processor >> HÄR <<

 

Skriftlig presentation av Intel® Core i7-2600K Processor >> HÄR <<

 

Skriftlig presentation av Intel® Core i7-3930K Processor >> HÄR <<

 

 

 

 

 

 

 

____________________________________________________________________________________

 

 

MODERKORT

 

Nu gällde det att göra en lista på de mest intressanta/bästa grafikkorten, så jag tittade på ett företag/tillverkare i taget och valde ut de 2 bästa korten som det företaget hade att erbjuda. Allt skrevs ner i listan så man lätt kunde jämföra de olika korten mot varandra. Efter mycket letande och undersökning så dök jag på Gigabyte som har släppt en ny serie som de kallar Killer. Det största 1366 kortet heter G1 Assassin och är "ledaren" i ett Killer konceptet. De andra korten heter Sniper och Gerilla.

 

Det man har gjort på Gigabyte är helt enkelt att man har byggt grafikkort med endast de bästa komponenterna, rena drömmen helt enkelt. Kortet har allt (utom inbyggt grafikkort då sådant ändå inte används av de som köper ett sådant här kort.)

 

Man har satt dit ett helt otroligt ljudkort på moderkortet. Ett 7 kanals HIFI ljud. Creatives 20K2 ljudprocessor.

Kretsen för nätverksspelande är den bästa även den, Bigfoot Killer E2100 som är upp till 10 gånger snabbare än andra kretsar.

En helt ny heatsink har tagits fram av de tre tidigare versioner som man haft. Man har tagit det bästa från de tre och fått fram ett helt otroligt effektivt system. Att man dessutom är helt ensam i världen om att sätta dit dessa top komponenter på ett moderkort gör ju bara saken bättre.

 

 

Presentation: GIGABYTE G1.Assassin

 

 

I specifikationerna till kortet så står det att max storlek på ram-minnet man kan använda är 24GB DDR3.

Men Linus på NCIX är en kille som tycker om att prova saker som man normalt inte gör, så han utforskar vad som händer om man råkar stoppa i dubbelt så mycket minne. Vad kommer att hända?

Skulle det ens fungera....?

 

 

G1.Assassin 48GB TEST del 1

 

 

 

G1.Assassin 48GB TEST del 2

 

 

Enligt GIGABYTE var deras svar att vid tillverkning av kortet så fanns det inga 8GB minnen på marknaden, utan bara 4GB. Därav blev det 24GB som mest i specifikationen. Men tydligen sväljer kortet det man stoppar i det.

 

 

 

 

 

 

Så valet blev till sist enkelt även här. Endast det bästa är ju gott nog.

G1 Assassin X58 fick det bli.

 

 

Klicka på bilderna för att få dem större

 

 

____________________________________________________________________________________

 

 

PROCESSORKYLNING

 

Nu har vi kommit till valet av kylning av processorn. Dels måste man ju bestämma om man skall använda luftkylning eller om man skall gå steget längre och använda vattenkylning.

 

Jag börjar titta på luftkylningar då vattenkylning är rätt dyr om man skall ha något som är bra.

Först tittar vi på volymen luft som fläkten kan transportera, storleken på fläkten eftersom en mindre fläkt måste rotera snabbare för att uppnå samma luftvolym och kommer då alltså låta mer. Samt slutligen hur många dba fläkten gör. Man vill ju ha en så tyst fläkt som möjligt.

 

Efter några dagars kollande kom jag fram till att kylare med två värmetorn var den bästa modellen. 

Thermalright Silver Arrow var en som påstods vara den bästa. Sedan fanns även en liknande kylare från Noctua.

Jag fastnade för Noctua kylaren, men hade ändå ett öppet sinne för Silver Arrow. Om Silver Arrow var överlägsen som många påstod så fick jag väl tänka om helt enkelt. Här kommer i alla fall en presetation av Noctua NH-D14 kylaren.

 

 

 

Jag började leta efter tester mellan de olika kylarna och hittade givetvis det då väldigt många förutom jag ansåg att valet stod mellan dessa kylare.

I test efter test var det Silver Arrow som tog vinsten, även om det bara var med 0.8 grader ibland.

Men så dök en fråga upp i mitt huvud, för testerna gjordes med orginalhastighet på processorn. Vad händer om man överklockar processorn till "magiska" 4.0 GHz? 

 

 

 

TEST 1: NOCTUA vs SILVER ARROW 2.8 - 4.0 GHz

 

 

Jaha, Silver Arrow vann igen. Men vänta lite nu... Här testar man max 4.0 GHZ, och den Extrema processorn jag har köpt kan överklockas mycket mycket mer än så. Ända upp till 4.8GHz eller mer. Så vad händer efter 4.0 GHz...

 

 

 

TEST 2: NOCTUA vs SILVER ARROW 4.0 - 4.6 GHz

 

 

Hmm... okej, ja nu blev ju valet ganska enkelt eftersom endast en av dem klarar det yttersta testet. Min magkänsla hade rätt från början, kan ju vara skönt att veta. Men vid sådana här höga överklockningar som 4,6-5,0 GHz pratar vi egentligen om vattenkylning för att få det helt ok med temperaturer om vi ska ha det som en 24/7 inställning. Men denna kylare är inte många grader bakom vattenkylning och till halva priset. Så jag börjar med denna och överklockar inte fullt ut, utan nöjer mig med 4,2-4,5 GHz så får vi se vad jag gör i framtiden.

 

 

 

____________________________________________________________________________________

 

 

DATORCHASSI

 

Mitt nästa steg blev att välja ett chassi som hade plats för den maffiga kylaren. Det kan ju vara bra om man kan stänga sidan på chassit. Det skulle även ha ett bra luftflöde genom lådan. Och en viktig sak till.... G1 Assassin kortet var ju tvungen att få plats då det är större än andra moderkort. Formfaktorn heter xl-atx.

 

En annan viktig sak var att det skulle finnas möjlighet att i framtiden bygga in vattenkylning. Och inte bara ett kylaggregat utan helst 2 eller 3st för att kunna kyla så mycket som möjligt med vatten. Den skulle ju dessutom vara lite tuff att titta på. Efter massor av undersökningar och letande på nätet så hade jag en kandidat även här.

 

 

 

PRESENTATION 1

 

 

 

PRESENTATION 2

 

 

 

 

____________________________________________________________________________________

 

 

GRAFIKKORT

 

Nästa steg blir att välja ett grafikkort, och det är ett riktigt pyssel.

Först och främst kan jag ju nämna att det är ett PCI-Express kort vi ska titta efter.

Nästa val är vilken grundtillverkare och grundkort man tycker är det som passar bäst.

 

Det finns två stora tillverkare av grafikkortsprocessorer på marknaden, AMD eller Nvida.

Sedan måste man dessutom välja vilken grafikkortsmodell man tycker passar bäst.

 

  NVIDA          AMD

GTX 550     HD 6950 

GTX 560     HD 6970

GTX 570     HD 6990

GTX 580     HD 7950

GTX 590     HD 7970

 

För att sedan göra det hela ännu krångligare så finns det sedan olika tillverkare av kortmodellerna.

Det kan t.ex vara ASUS, Gigabyte, ZOTAC, XFX, Gainward, Sapphire, MSI, Matrox eller PowerColor för att nämna några.  

 

Om vi börjar med Nvida och GTX 590 så är det ett så pass relativt nytt kort att inte så många tillverkare har gett ut sin version av kortet ännu.

Och sedan ligger ju prislappen på de senaste korten alltid lite högre, tills de blir ersatta av nästa modell.

Så då är det GTX 580 och GTX 570 korten som gäller hos NVIDA.

 

När man då kollar på de olika GTX 580 korten så hittar man ett kort som Gigabyte har gjort, som heter Super Overclock. Samma kort finns även i GTX 570 version. Dessa kort är helt överlägsna att överklocka.

De har utrustats med 3 kraftiga fläktar som man kallar för windforce, istället för en orginalfläkt. Så dessa kort kyls riktigt bra, och är dessutom tysta då fläktarna inte behöver rotera lika fort för att kyla som orginalfläkten behöver göra vid belastning. 

 

 

 

Presentation: GIGABYTE GTX 580 SOC

 

 

Tar vi sedan en titt på AMD så är deras motsvarande kortet till GTX 580, Radeon HD 7950.

GTX 590 och HD7970 är båda tvåprocessor kort. GTX 580 och HD 7950 är de värsta enprocessor korten.

Eftersom vi tittade på ett överklockat GTX 580 kort så bör vi ju titta på ett överklockat HD 7950 kort.

 

Efter att ha tittat på de olika tillverkares olika 7950 kort så framträder Sapphires HD 7950 lite extra.

 

Sapphire HD 7950 OC heter kortet och är ett överklockat kort med bättre och tystare kylning.

 

 

 

Skriftlig resention hittar du >>här<<

 

 

 

Presentation: SAPPHIRE HD 7950 OC

 

 

 

 

 

 

 

 

Som sagt finns det ju en uppsjö av olika tillverkare på grafikkorten, vissa är bättre och andra är lite sämre. Det här är ett riktigt stort jobb. Det finns dessutom kylpaket man kan köpa till de olika korten om man tycker att kylningen kanske är lite dålig på ett kort som för övrigt är hur bra som helst. Ja här är möjligheterna nästan oändliga.

 

Jag fastnade för SAPPHIRE 7950 OC efter att ha jämfört resultaten mellan GTX 580 SOC och HD 7950 OC, att kortet dessutom är tystare gör ju bara saken bättre. 

 

 

____________________________________________________________________________________

 

 

RAM MINNEN

 

Då har turen kommit till ram minnet. Även här finns det massor att undersöka och tänka på.

Det första vi ska kolla efter är DDR 3 SDRAM, sedan finns dessa minnen i olika hastigheter.

1066, 1333, 1600, 1866, 2000, 2133, 2200 MHz.

 

De två högsta hastigheterna är fortfarande väldigt ovanliga.

Vanligast är 1333, 1600 och 2000 MHz minnen. Det man även tittar på är CL värdet på minnet.

Ett relativt vanligt värde är ex. vis 9-9-9-24.

Själva CL värdet är den första siffran, så detta minne skulle då ha ett CL 9.

Jaha, vad har vi för nytta av att kunna det här nu då? 

 

Om man tar ett minne med bra CL värde så kan man överklocka dem och få bättre resultat än om man köper snabbare minnen. 

Om vi tar ett 1600MHz minne som har 6-8-6-20, och överklockar det till 2000MHz och lossar lite på CL till 8-9-8-24, så har vi fortfarande ett 2000MHz minne som är rysligt bra.

Många 2000MHz minnen man köper har 9-9-9-24,  så om vi får 8-9-8-24 från ett överklockat 1600MHz minne så är det ju ett bättre alternativ. Och ett billigare kan man ju tillägga. 

 

En annan viktig sak vi måste tänka på är att minnet måste få plats under processorkylaren. Så man kan inte gå och köpa minnen med vansinnigt höga kylflänsar eller kylfläktar, utan här gäller det att kolla vad som finns i low profile. Jag har valt ut fyra olika minnen.

 

Kingstone Genesis 2133 MHz

G.Skill Ripjaws X   1600 MHz

Corsair Vengence LP 1600 MHz

Mushkin Redline Ridgeback 1600 MHz

 

Det här är fyra ruskigt bra minnen som är låga och får plats under Noctua kylaren. Man ska ju även komma ihåg att priset på Kingstone är högre än de andra, så om de andra minnena lyckas komma upp i samma resultat som Kingstone men till ett lägre pris så har ju de ett överläge.

 

Moderkort med socket 1366 erbjuder stöd för trippelfaser för minnen, det innebär att man bör köpa ett set med tre stycket minnen som har valts ut av tillverkaren då de har så exakta värden mot varandra som man kan ha. Detta gör att minnena fungerar bättre ihop. På moderkortet finns 6st minnesplatser, så två set med trippelminnen kan användas.

 

Så om man köper ett 12GB set så består det oftast av 3 st 4GB minnen som har valts ut efter deras värden. Andra moderkort stöder tvåfaser, och då bör man köpa minnes set med 2 eller 4 minnen.

 

Jag har efter att ha jämfört de olika minnena i massor av tester, valt att köpa Mushkin Redline Ridgeback. Nu kan jag ju tillägga att det är inte det lättaste att få tag på dessa minnena om man bor i sverige.

Men ett ställe är via en hemsida från USA.

 

>> RAM EXPERTS.COM<<

 

Kan tillägga att man får betala en tullavgift när paketen kommer till sverige.

 

Presentation av Mushkin minnena.

 

 

 

Skriftlig presentation hittar du >>HÄR<<

 

 

 

 

 

____________________________________________________________________________________

 

 

Hårddisc

 

Jaha, ska man använda sina diskar man har i datorn idag som jag köpte för 2 år sedan eller ska man

gå med SSD i detta nya bygge. Ja för er som funderar på den frågan så låter jag Linus ha en liten lektion för er.

 

 

 

När det gäller hårddisc för detta bygge så borde det vara heltokigt om man inte använde en SSD.

Jag har tänkt mig en storlek runt 240GB då jag ävan har en extern hårddisc på 1TB idag.

 

En SSD på 240GB ligger i pris strax över 2500:- medans en 480GB disc ligger på 6500:- och uppåt. Det skulle alltså bli billigare att köpa två 240GB discar än att köpa en 480GB disc. Kan ju vara tänkvärt.

Man vill ju även ha så snabb läs och skriv hastighet som möjligt, så discarna jag har valt ut är dessa.

 

OCZ SSD Agility 3 Series 2.5" 240GB SATA 6 Gb/s (SATA3.0), 525MB/500MB/s read/write.   Pris: 2683:-

 

Corsair SSD Force Series 3, 240GB SATA 6 Gb/s (SATA3.0), 550MB/520MB/s read/write.       Pris: 2733:-

 

Priserna är med frakt kan ju tilläggas. Så för ca 50 spänn extra får man lite mer läs och skrivhastighet.

 

När man läser specifikationerna på moderkortet så står det att man kan köra discarna i RAID 0,

RAID 1, RAID 5 eller RAID 10. Men vad betyder det igentligen då? Jo det ska Linus på NCIX få förklara för er.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

____________________________________________________________________________________

 

 

Nätaggregat

 

Nu kommer vi till en av de allra viktigaste delarna i en dator. Nätagget.

Om det är en sak man absolut inte får snåla på när man bygger en dator så är det just detta.

 

Det finns flera riktigt bra hjälpmedel för att räkna ut hur stort nätagg man behöver. (klicka på länkarna)

 

http://extreme.outervision.com/psucalculatorlite.jsp

 

http://www.thermaltake.outervision.com/

 

http://support.asus.com/powersupply.aspx

 

Använd gärna alla tre och jämför resultaten. Får man någolunda lika resultat så har man ju en aning om vad man MINST bör använda. Själv hamnade jag på 764-963watt och kommer att inhandla ett 1000w aggregat.

 

Men är alla 1000w aggregat likadana? Nej nej och åter nej.

 

Det finns en certifiering som heter 80 PLUS och kan fås i brons, silver, guld och platinum. Denna certifiering visar hur pass bra aggregatet är på att hålla de olika spänningarna under olika belastningar. Man vill ju ha en så konstant ström som möjligt.

 

Genom att välja ett nätaggregat med bättre prestanda och kvalité, så sparar man oxå pengar på elräkningen i längden. Vi låter Linus visa oss just detta när han byter ut ett gammalt nätagg, mot ett nytt 80 PLUS guld.

 

 

 

 

 

En annan sak som jag tycker är viktig är att nätaggregatet är helt modular. Det betyder att inga sladdar sitter fast permanent i aggregatet, utan man sätter bara dit just de sladdarna som man behöver i sin dator. Det gör ju att inga sladdar kommer att ligga och skräpa och förhindra luftflödet i burken.

Kan ju nämna att det även finns nya sladdar att köpa som är enfärgade och är väldigt fint gjorda om man vill piffa till det lite i datorlådan. Ger ett stilrent och städat intryck.

 

 

 

 

 

En annan fördel är ju om aggregatet erbjuder alla de kontakter och sladdar som man kommer att behöva. 

Det jag gjorde var att sitta och bocka av det som behövdes.

 

Följande är taget från ett av aggregaten som jag har tittat på.

 

1 x ström, 24-pin ATX med avtagbar 4-pin-del. 

2 x ström 8-stifts EPS 12 V med löstagbar 4-stifts ATX 12 V-sektion

4 x 8-stifts PCI Express-ström med löstagbar 2-stiftssektion

4 x ström, 6-pin PCI Express

9 x 15-pin seriell ATA, ström

4 x 4 pin intern effekt

1 x 4 pin strömuttag för minimikontakt

 

Här finns allt man behöver och lite till.

 

 

____________________________________________________________________________________

 

 

FLÄKTAR

 

Kyla, kyla och åter kyla. Nya fläktar är ett riktigt bra sätt att få det svalt och skönt i datorn, men man måste givetvis även tänka på ljudnivån. Man vill ju inte ha en fläkt som varvar och låter som en jetmotor, utan helst ska det vara så mycket luftflöde som möjligt vid så lågt varvtal som möjligt.
Fläktar är visserligen bara en del i en kedja för att få det svalt i datorn. Rätt typ och mängd monteringspasta på prosessorn är en annan del samt ett chassi som sakerna kan andas i.

 

Följande lilla film från Linus tycker jag var väldigt trevlig och illustrativ vad det gäller just fläktar och allt annat för att få det svalare.  

 

 

 

 

Fläktarna som sitter orginalmonterade i chassit är inte alltid de bästa. I Storm Trooper chassit sitter det en stor 200mm fläkt i toppen. Den står för ca 90% av oljudet från datorn. Den har ett luftflöde på runt 130 m³/h. Det går att byta ut den fläkten mot två 120mm eller två 140mm fläktar.

 

Noctua har fläktar som har ett stort luftflöde men till ett lägre ljud. Noctua NF-P14 FLX är deras 140mm fläkt som sitter i processorkylaren NH-D14. Den har ett luftflöde på 110,3 m³/h och en ljudnivå på 19 dBA. Så genom att byta ut den orginalmonterade 200mm fläkten mot två 140mm så ökar luftflödet från 130 m³/h till 220,6 m³/h. Medans ljudnivån sjunker från 23dBA till 19 dBA. Det tycker jag är ett bra byte. 

 

Även den orginalmonterade 140mm fläkten som sitter i bakkant på chassit byts ut. Den har ett luftflöde på 60,9m³/h och en ljudnivå på 19 dBA. En 140mm Noctua fläkt ökar luftflödet med nästan det dubbla men med samma ljudnivå. 

 

Det finns även plats för två 120mm fläktar på vänster sida och två 120mm fläktar i botten av chassit. Även här kommer det delvis att monteras nya fläktar. På vänster sida kommer jag montera två Noctua 120mm fläktar som försörjer grafikkortet med ny och sval luft. Medans jag låter platserna i botten på chassit vara utan fläktar. 

 

Här har jag valt ut två fläktar som jag tycker verkar bra.

Dels en Noctua fläkt på 120mm som har ett luftflöde på 100,6 m³/h med ljudnivå 18 dBA. Den andra fläkten är Akasa Apache 120mm som har ett luftflöde på upp till 53m³/h och en ljudnivå mellan 6,9-16 dBA.

Varvtalet är mellan 600-1300 rpm.

 

 

Vi kan ta en titt på hur Linus på NCIX fixar en tystare dator.

 

 

 

 

 

 

____________________________________________________________________________________

 

 

Hitta rätt pris

 

Nu har vi valt ut vilka delar som skall användas i bygget. Då kommer vi till uppgiften att hitta "rätt" pris, alltså det billigaste priset. Det jag gjorde var att använda en hemsida som referens. Så jag började att leta efter datordelarna på komplett.se, där hittar man även tillverkarens serienummer för varan.

 

Sedan öppnar man pricerunner.se och prisjakt.nu och klistrar in orginal serienummret och gör en sökning så kommer det billigaste priset upp. Klicka sedan på frakt för att få det billigaste priset med frakt. Det är ju det som är det intressanta.

 

Jag använde båda tjänsterna för att se om jag fick samma resultat, och det var förvånandsvärt många gånger som prisjakt hittade sidor som inte pricerunner gjorde.

 

Om ni sedan har tid och inte känner någon brådska med bygget så rekomenderar jag att gå in på olika hemsidor och titta också. För det är inte alltid som "veckans vara" eller andra erbjudanden kommer upp i söktjänsterna.

 

Flera utav de produkter jag har köpt har varit att jag har dykt på dem genom att söka på företagens hemsidor. Sedan om en vara har ett stavfel så kommer det inte heller upp på söktjänsterna. Så mitt råd är, ta er tid och titta runt. Man tjänar mycket pengar på att göra detta. Använd gärna pricerunner.com också så får ni priser utomlands.

 

Med dagens möjligheter så kan man ju köpa delar över hela jordklotet. Jag köpte ju mina RAM-minnen i USA, datorchassit i Spanien.

 

  

 

 

  

 

Copyright RB Design.se © 2012