Då är det dax att så smått dra igång själva bygget. Idag kom ett paket från USA, och vid öppnandet syntes ett trevligt brev med mitt namn. Sådant tycker jag om och det är väldigt Amerikanskt.
Vad fanns det då i paketet kanske ni undrar. Jo inget mindre än världens bästa (enl. mina efterforskningar) RAM-minnen. Mushkin Redline Ridgeback, och hela 24 GB av det godiset oxå.
Det räcker att titta på dem så ser man att dom andas kvalité.
Inget plastigt och billigt här inte, utan rejäl metall. Riktigt snygga är de oxå.
Nu när minnena äntligen har kommit kan jag montera moderkort, processor samt processorkylaren som täcker minnena. Så de måste alltså monteras innan. Det var därför jag väntade på dem.
Det första jag börjar med är att plocka isär datorchassit. Bort med sidorna, toppen och annat som kan vara i vägen vid bygget. Sedan bort med de medföljande fläktarna som skall ersättas med nya fläktar senare, och till sist bort med sladdarna som är instoppade lite slarvigt. Jag drar tillbaka dem till baksidan på chassit så de inte är i vägen.
Sedan är det dax att skruva dit alla små distanser i chassit som sedan skruvarna till moderkortet skall skruvas i. Det står skrivet i chassit vilka hål som skall användas för olika storlekar av moderkort. Jag har ju ett xl-atx som är det störrsta, så jag använder alla fästen. Det sitter två distanser förmonterade i chassit som har en upphöjning som centrerar moderkortet så det hamnar rätt. Väldigt behändigt.
Det följer med en liten hylsa som man sätter på distanserna för att kunna skruva in dem.
Innan man sätter i moderkortet så måste man montera io-plåten. Den trycks på plats från insidan i det färdiga utrymmet i chassit. Sedan tar man tag i den stora plastbiten som det står GIGABITE på och är formad som en vapendel på moderkortet och lyfter det på plats. Genom att ta i plasten så riskerar man inte att man överför någon elektrisk stöt till kortet.
För när man börjar skruva in och montera delar i chassit skall man tänka på att man kan förstöra komponenter om man skapar en elektrisk laddning med kroppen. Det finns lite olika sätt att komma runt just detta problem. Antingen monterar man näraggregatet det första man gör och sätter i sladden i ett jordat uttag i väggen, då har man jordat hela chassit och chansen för urladdninar är obefintlig.
Den andra metoden är att stå stilla, ta på något jordat metallföremål och chassit för att sedan montera delen utan att flytta fötterna.
En annan sak är ju så klart att köpa en armband som fästs i chassit för att altid vara jordad.
Moderkortet lyfter jag som sagt på plats genom att hålla i den stora plastbiten som ser ut som en vapendel och sitter ganska mitt i kortet. Sedan skruvas kortet försiktigt fast. Dra inte skruvarna med full kraft ifrån början utan fäst först alla skruvar och skruva in dem tills det tar stopp, jobba dig sedan runt kortet i en cirkel och fäst dem med allt större kraft. Detta är för att kortet inte skall få felaktiga belastningar och skadas.
Då är det dags att focusera på området vid processorn.
#1 Tryck ner pinnen, #2 för den åt sidan och rör pinnen bakåt #3. Luckan öppnas genom att trycka på klacken vid #4. Ta bort plastskyddet som ligger på processorplatsen.
Lägg sedan väldigt försiktigt prossesorn på plats. Lägg den rakt i fästet utan att böja någon pinne. Luckan viks tillbaka och låsningen stängs under uppsikt att den greppar runt luckans lilla klack och låser den sedan genom att skjuta den under låsklacken.
Då har det blivit dax att montera fästet för prosessorkylaren. Till kylaren kommer delar för att kunna använda den till nästan alla olika sockets. Jag ska använda Intel fästet.
Fästet monteras från baksidan av moderkortet. De fyra skruvarna träs genom hålen.
På skruvarna sätter man distanser på framsidan innan man monterar de bågformade fästena.
Nästa steg i bygget blir att montera ram-minnena, då jag inte är helt säker på att man kan komma åt och montera samtliga minnen när prosessorkylaren är monterad.
När nu minnena är på plats ska vi sätta lite kylpasta på processorn innan vi monterar själva kylaren.
MEN HUR MYCKET KYLPASTA SKA MAN ANVÄNDA DÅ ???
Med processorn kommer en liten förpackning med kylpasta från Intel.
Jag sprutade ut hela innehållet på en vit kartongbit för att se hur stor "klutt" som de rekomenderar. Sedan tog jag pastan som följer med i Noctua kylaren och applicerade en lika stor mängd med pasta brevid den första pastan.
Jag tog en fyrkantiga plastbitar och pressade ut pastan för att se hur den breder ut sig. Man skall ju ha tillräcklig mängd för att den ska breda ut sig som en "femkrona" på processorns yta utan att rinna över kanten. Men har man för lite så kyler den inte processorn
tillräckligt.
När man hittat rätt storlek på pasta så applicerar man den mängden på processorn och monterar kylaren försiktigt. Skruva med den medföljande mejseln lite på varje sida i taget, för att kylaren skall tryckas rakt ner mot processorn och pressa ut kylpastan jämnt åt alla håll.
Det finns en riktigt bra film som just visar det där med att prova ut mängden pasta och hur man kan applicera den.
Som jag skrev tidigare så skruvade jag bort de fläktar som satt monterade i chassit från början, för att senare montera nya tysta och effektivare fläktar från Noctua. Och där är vi nu.
I sidopanelen på chassit kan man montera två stycken extra 120 mm fläktar.
Jag har valt Noctua NF-F12 som är "focused flow" fläktar. D.v.s att de blåser luften i en mera stabil pelare rakt in i datorn för att få luften dit man vill ha den.
Med fläktarna följde det monteringsgummin som gör att inget vibrationsljud överförs från fläkten till chassit.
För att kunna använda dessa gummin fick jag börja med att borra upp skruvhålen lite.
Sedan trär jag genom monteringsgummin genom hålen och monterar sedan fast fläktarna
Det färdiga resultatet från insidan, och utsidan.
Sedan blev det dax att montera de nya fläktar där det satt fläktar tidigare. På baksidan satt en 120mm
Corsair fläkt som nu ersätts av en 140mm Noctua. I toppen satt en 200mm fläkt som nu ersätts av två 140mm Noctua fläktar. Samtliga fläktar monteras med gummi "stropparna" som följer med för att få det så tyst som möjligt.
Till sist en titt hur det ser ut inne i datorlådan med alla nya fläktar. Här kommer nog inte mycket varmluft att få stanna kvar allt för länge. Mycket nöjd!
Men nu kommer vi osökt in på nästa dilemma.
Hur snyggt är det att se dessa beigefärgade fläktarna genom dammfilternätet på sidopanelen av datorn. Inte särskillt snyggt. Och på tal om det där nätet som också skall vara ett dammfiler.
Hur är det med det?
Vi tar oss en titt på de olika dammfilter som sitter på chassit
Först en titt på den bakre sidopanelen. Sedan en av de små paneler som sitter på fronten. Ser ju bra ut
De löstagbara filter som sitter i botten av chassit, najs! Och så de två nät som sitter tillsammans som ett dammfilter över de nya fläktarna... hmm inte riktigt ett dammfilter i mina ögon. Ett glest nät.
Här måste vi göra något för att slippa att en massa damm sugs in i datorn, samtidigt som det blir ett snyggt insynsskydd för fläktarna.
Efter flera dagars sökande på nätet efter dator dammfilter hittade jag ett företag i sydafrika som tillverkade just sådant. De hänvisade till att de använde en viss sorts finmaskigt vinyltyg från Kina. Så jag hittade det företaget som tillverkar det materialet och läste vidare på deras hemsida. Och vad hittar man, jo att det största användningområdet av den sortens fina vinylväv är i damstrumpor.
Så istället för att köpa universal filter från SydAfrika för runt 900:- så gick jag till Ica och köpte damstrumor för 49:-/st. Jag började med att klippa upp strumpan för att se att den räckte till
Sedan lägger jag strumpan mellan de båda metallnäten och sträcker ut matrialet lite så att det är lite spännt.
Klipp rent runt nätet. Jag lät ca 1cm av strumpan sticka ut runt om. Det lilla nätet på panelen får
en bit strumpa limmad på plats. Jag använde OKQ8:s snabblim som har en pensel och underlättar
appliceringen.
Tryck dit strumpan och när det torkat, klipp rent. Färdigt resultat. Inga synliga fläktar och bra skydd.
Jag valde en ASUS. Monteringen är väldigt enkel. Bara skjuta in i facket och skruva dit. Som ni kan se så har jag även monterat den panel som följde med moderkortet. Då får man 1st eSATA/USB och 2st USB 3.0 på framsidan av datorn. Sedan får vi ju inte glömma den knapp som sitter längst till vänster på bilden. Överklockningsknappen som gör att processorn gasar på lite extra.
Har ser vi fronten på datorn med de övriga små panelerna monterade.
Det blev till slut ett 850W aggregat. Det som var lite avgörande var att just den modellen har fläktlös
drift upp till ca 20-25% belastning där fläkten startar och kyler. Det gör att nätaggregatet är totaltyst vid låga belastningar. Fint packad kom den med en väska för alla sladdar och nätaggregatet i en påse.
Här ser vi själva nätaggregatet och sedan alla sladdar som följer med.
Monteringen var enkel. Chassit har långa gummikuddar som aggregatet vilar på för att få det tyst.
Sedan skruvar man bara dit fyra skruvar baktill. Ett dessto större pill var det att lista ut vilka sladdar som skulle användas vart. Och att lyckas få fast dem. Två sladdar skulle t.ex sitta mellan bak fläkten och processorkylaren på moderkortet. Gissa om det var trångt. . .
Två riktigt snabba SSD diskar från CORSAIR. De kommer även fint packeterade i en skyddsplast.
Strömkabeln på plats, sedan skall den andra disken sitta på den andra kontakten. Till sist ser vi
diskarna monterade i SSD hållaren som sitter i botten på chassit, och som går att montera bort
för enklare montering av diskarna. Det sista som händer när allt är monterat på plats igen är att diskarna får en varsin SATA kabel för att kunna köras i RAID 0.
Nu är vi klara för del 3. Provstart, installation, överklockning och benchmark resultat